Spis, Lyt og Mærk, Søbygaard 30. april 2023
Voderup Klint

Gode dage i

Geopark Det Sydfynske Øhav

16 turforslag skruet sammen af lokale eksperter

Hvad kan du opleve i geoparken? Der er utroligt meget forskelligt at anbefale, men listen her er skåret ind til benet. Du får 16 forslag til gode dage - fordelt geografisk efter de fire kommuner, geoparken dækker.

Svendborg

Drejø from above - Geopark Det Sydfynske Øhav.
Mikkel Jézéquel

1. Sejltur, ø-liv og fugleliv på Drejø og Skarø

Oplev det idylliske ø-liv. Det er næsten som at rejse til en svunden tid, at besøge de små øer i øhavet. Fraværet af trafik og byfornyelse giver plads til naturens lyde, fugleliv og gammel byggestil.

Rødme Svinehaver. Geopark Det Sydfynske Øhav
Søren Skibsted

2. Udsigt, biodiversitet og vilde oplevelser

Tag ud i geoparkens særlige istidslandskab ved Egebjerg Mølle og Rødme Svinehaver. Når du er i området, anbefaler vi to stærke oplevelser; en tur i trætoppene i Gorilla Klatrepark og det populære mountainbikespor Skovhuggeren.

Klintholm profilet. Geopark Det Sydfynske Øhav
Søren Skibsted

3. Geologi, oldtid og kaffe på slottet

Tag på geologisk opdagelsesrejse i Klintholm Kalkgrave, der giver indblik i jordklodens svimlende fortid. Fra dengang Danmark var dækket af hajfyldt hav, og til vulkaner og jordskælv ændrede det tropiske hav til et iskoldt polarhav.

Monnet med Danmarks fineste strandenge ligger på Sydtåsinge
Mikkel Jézéquel

4. Vild natur, fugleliv og gamle landeveje

Tag en tur over den smukke Svendborgsundbro til Tåsinge, hvor du finder Fyns største  strandeng Monnet, der har været fredet siden 1983 og derfor har et rigt fugle- og dyreliv.

Faaborg-Midtfyn

Avernakø i Det Sydfynske Øhav
Mikkel Jézéquel

5. Ø-frokost, geologi og cykeltur

Oplev geoparken fra vandsiden og få en smag af ø-livet på Lyø og Avernakø. Fra Faaborg sejler færgen til begge øer, så du kan starte på den ene og sejle derfra til den anden, før turen går retur mod Faaborg. 

Erosionsdale i falske Bakker i Svanninge Bakker. Geopark Det Sydfynske Øhav
Søren Skibsted

6. Vandring, udsigt og istidslandskaber

Bevæg dig ud på Øhavsstien og oplev en bjergtagende udsigt over det særprægede bakkede landskab i Svanninge bakker og bjerge. Første strækning går fra Falsled til Faaborg, hvor du undervejs når to af Fyns højeste punkter. 

Maleri fra 1900 af voksne der danser i Svanninge Bakker
Fritz Syberg

7. Udstillinger, lydvandring og natur på to hjul

Det smukke bakkede istidslandskab har præget livet i geoparken og haft væsentlig betydning for kulturarven i området. På Faaborgs to store museer folder det sig ud med to forskellige fortegn; naturen og kunsten.

Vandrerute Tarup-Davinde Naturområde
Faaborg Turistbureau

8. Midtfyn, musik og menneskeskabte søer

Besøg Carl Nielsens barndomshjem og få en sanselig oplevelse af hans fynske barndom. Følg i kunstnerens fodspor på lydvandringen Carl Nielsens Camino - en 110 km lang vandringstur med 40 lyttespots. Ikke langt fra barndomshjemmet finder du det fantastiske Tarup-Davinde Naturområde.

Ærø

Marstal Havn
Søren Svendsen

9. Søfart, lydvandring og kilometerlang naturlig mole

Tag til Marstal og lad byens søfartshistorie sætte sejl. Besøg Marstal Søfartsmuseum og gå lydvandringen "Vi, de druknede", der tager dig gennem byens snævre stræder og langs vandet på Eriks hale.

Gade i Ærøskøbing
Lasse Hjort

10. Europæisk kulturarv, gamle håndværk og historisk lydvandring

Bevæg dig rundt i Ærøskøbing, en af Danmarks bedst bevarede 1700-tals byer, som er blevet tildelt Europa Nostra Pris for bevaring af europæisk kulturarv.

Skredterrasserne ved Voderup Klint fotograferet mod vest
Mikkel Jézéquel

11. Cykeltur i bakkerne, kystklinter og engområder

Hop op på cyklen og tag en tur over ryggen af Ærø gennem varieret terræn med fantastisk natur og storslået udsigt.

Vitsø set fra Søby Volde. Ærø - Geopark Det Sydfynske Øhav.
Søren Skibsted

12. Geopark udstilling, natur og udsigt fra fyret

Besøg Søbygaard og se udstilling om geoparken. Gå en tur rundt på borganlægget fra middelalderen og videre til Vitsø Nor. Slut af med en fantastisk udsigt fra det smukke Skjoldnæs Fyr.

Langeland

Tranekær slot
Mette Johnsen

13. Middelalderslot, naturkunst og naturmedicin

Tag en tur til Tranekær, der på trods af sin lille størrelse, byder på flere gode oplevelser. Et middelalderslot, slotsparken TICKON, Medicinhaver og en Besøgsbigård.

Ristinge Klint på Sydlangeland
Mikkel Jézéquel

14. Gåtur langs klinten, dynamisk kystlandskab og besøg på Skovsgård

Den to kilometer lange og 28 meter høje Ristinge Klint er et bjergtagende syn, og herfra er det oplagt at gå langs kysten til Ristinge hale. Efter den friske havluft anbefaler vi et besøg på Naturdestination Skovsgaard.

Strynø havn
Mette Johnsen

15. Ø-liv og smakkejoller på Strynø

Strynø er fyldt med liv. På trods af sin lille størrelse har øen omtrent 200 fastboende, egen daginstitution, skole, købmand og en mangfoldighed af foreninger og traditoner. Smakkecentret har flere forskellige smakkejoller udstillet, og du kan også selv prøve kræfter med jollen til søs.

Keldsnor Fyr fotograferet fra området nær Fakkebjerg mod sydøst
Mikkel Jézéquel

16. Vilde Heste, jættestue, hatbakker og koldkrigsmuseum

Langelands sydspids er et stort naturområde med åbne græssletter, søer og moser, skove og klinter. Her kan du møde en flok vilde heste, bestige Fakkebjerg, kravle ind i en jættestue fra stenalderen og besøge Koldkrigsmuseum Langelandsfort.