Marstal Havn

Turforslag: Søfart, lydvandring og kilometerlang naturlig mole

Foto: Søren Svendsen

Tag til Marstal og lad byens søfartshistorie sætte sejl. Besøg Marstal Søfartsmuseum og gå lydvandringen "Vi, de druknede", der tager dig gennem byens snævre stræder og langs vandet på Eriks hale

Marstals søfartshistorie går langt tilbage, og havnebyen har været en af Danmarks største søfartsbyer uden for København. I sin oprindelse er Marstal Havn en naturhavn, beskyttet af landtangen Eriks Hale samt flere småholme og grunde i farvandet. 

De naturgivne forhold, sammenholdt med beliggenheden ved en ”hovedvej” mellem Østersøen og Atlanterhavet, gav grobund for omfattende søfart, der kulminerede omkring år 1900 med en hjemmehørende flåde på mere end 300 fragtskibe, halvandet hundrede fiskefartøjer og 8 skibsværfter. Lad historien sætte sejl på Marstal Søfartsmuseum  og mærk den maritime stemning på Eriksens Plads

Fra havnepladsen i Marstal begynder lydvandringen “Vi, de druknede”, der bringer Carsten Jensens store roman om Marstals sømænd og deres familier til live. Oplev historien om fraværende fædre på de syv verdenshave og stærke enker, der holder byen oppe. Ruten går gennem byens snævre stræder og langs vandet med nogle af Danmarks bedste skuespillere i rollerne og Carsten Jensen selv som fortæller.

Fra byens centrum går turen ud på landtangen Eriks Hale, der er Marstals naturlige mole - bygget op af materialer fra klinterne langs Ærøs sydøst-kyst, som er ført hertil af havstrømme. 

Eriks Hale, som også er hjemstavn for de ærøske badehuse, har to slags hav; på den ene side det blide “Lille Hav”, som udgør en slags lavvandet bugt mellem marinaen og stranden, og på den anden side har du den friske Østersø - lokalt kaldet “Det store Hav”.

Tid

Mindst 4 timer

Anbefalet transportmiddel

Til fods

Særlige hensyn

Distancen på den anbefalede tur er omtrent 8 km.