Tranekær slot

Turforslag: Middelalderslot, naturkunst og naturmedicin

Foto: Mette Johnsen

Tag en tur til Tranekær, der på trods af sin lille størrelse, byder på flere gode oplevelser. Et middelalderslot, slotsparken TICKON, Medicinhaver og en Besøgsbigård

Det imponerende Tranekær Slot er den største middelalderfæstning på Langeland og uden sammenligning den bedst bevarede. I sommersæsonen kan man komme på rundvisning. Slottet går tilbage til 1100-tallet og ligger på toppen af ​​en af ​​øens mange 'hatbakker’. Du kan høre mere om slottets historie, og om hvad 'hatbakker' er i podcastserien Lyden af Langeland. I dag bebos Tranekær Slot af familien  Ahlefeldt-Laurvig.

I den tilhørende slotspark TICKON bevæger du dig rundt mellem såkaldt Land Art – en kunstform, hvor kunstværkerne bygges på stedet af organisk materiale, bl.a. træ, jord og sten. Dermed skabes værker, som på forunderlig vis indgår i naturen, men som samtidig er underlagt naturens nedbrydende kræfter og på et tidspunkt helt vil forsvinde. 

I 1993 overdrog familien Ahlefeldt-Laurvig parkens udsmykning til TICKON – Tranekær Internationale Center for Kunst Og Natur. Siden da har over 20 kunstnere skabt værker i parken. Gå på opdagelse i den frodige natur, hvor et kunstværk pludselig kan dukke op. Nogle gange kan man blive helt i tvivl; hvad er naturskabt – hvad er menneskeskabt?

Over for TICKON finder du Medicinhaverne - en medicin-botanisk park med Nordeuropas største samling af medicinplanter - flere end 800 forskellige. Du bevæger dig gennem seks runde temahaver, hvor der f.eks. er planter for folk med fodsved, for de tissetrængende og for dem med dårlig hals. Nogle planter vokser vildt i naturen, andre er almindelige i private haver og en del er ikke særligt kendte. Men fælles for dem alle er, at de har medicinsk betydning.

I Besøgsbigården lige overfor slottet kan du se en udstilling om biernes fantastiske liv og opleve dem helt tæt på. Trænger benene til et hvil og kroppen til lidt næring, anbefaler vi et besøg på et af byens spisesteder.

Tid

Fra 3 timer

Anbefalet transportmiddel

Til fods - den anbefalede tur er omtrent 3 km. Der kører bus til Tranekær.