Fakkebjerg. Geopark Det Sydfynske Øhav

Turforslag: Vilde Heste, gravpladser, hatbakker og koldkrigsmuseum

Foto: Søren Skibsted

Langelands sydspids er et stort naturområde med åbne græssletter, søer og moser, skove og klinter. Her kan du møde en flok vilde heste, bestige Fakkebjerg, kravle ind i en jættestue fra stenalderen og besøge Koldkrigsmuseum Langelandsfort

På Langelands sydspids kan du møde en flok vilde heste af exmoor-racen, som klarer sig selv året rundt – stort set uden menneskers indblanding. Ved Gulstav ligger et infocenter med en lille udstilling om de vilde heste og området omkring dig. Desuden er der en legeplads inspireret af de vilde heste og et madpakkehus.

2,5 kilometer derfra ligger Hulbjerg Jættestue, en grav fra perioden omkring 3.300 f.Kr. Hulbjerg ligger i et landskab med op mod 20 grave. Hertil kommer senere gravhøje fra bronzealderen. Området er således et “helligt landskab”, hvor gravene har været stærke påmindelser om liv og død. Oplev Langelands fineste jættestue og kravl ind i mørket og se det monumentale bygningsværk fra stenalderen.

Gå fra mørket i graven videre til en af Langelands højeste hatbakker med offentlig adgang. Fakkebjerg ligger en kilometer fra jættestuen og rejser sig 30 meter over det omgivende terræn. Fra toppen kan man se hele det sydligste Langeland og i klart vejr også Lolland, Ærø og den nordtyske kyst. På toppen stod der fra 1806 til 1905 et fyrtårn, og efter 2. Verdenskrig og frem til 1972 flere forskellige radarsystemer.

Istidslandskabet blev fuldt udnyttet under Den Kolde Krig, og bunkere blev placeret i mange af hatbakkerne, fx Fakkebjerg, som en gang om året er åbent til kultureventen Lys i Mørket i november. Langeland blev hjemsted ​​et stort fort, en radarstation og en observationspost, der havde til opgave at lede efter fjender fra øst. Fortet var aktivt fra 1953 til 1993. 

I 1997 blev det omdannet til museum, og nu kan du besøge Koldkrigsmuseum Langelandsfort og bl.a. kravle ombord i ubåden ”Springeren”, gå ombord på minestrygeren ”Askø”, se en sektion af Berlinmuren og stå ansigt til ansigt med det legendariske kampfly MiG-23.

Tid

Fra 4 timer

Anbefalet transportmiddel

Cykel, bus eller bil. Der er 5 km fra Gulstav til Kolkrigsmuseum Langelandsfort. Fra Rudkøbing kan man tage bus til stoppestedet Vognbjergvej 750 m fra museet.