Turforslag: Cykeltur i bakkerne, kystklinter og engområder

Foto: Mikkel Jézéquel

Hop op på cyklen og tag en tur over ryggen af Ærø gennem varieret terræn med fantastisk natur og storslået udsigt

Der findes mange velegnede cykelruter rundt på Ærø. Som en dagstur fra Ærøskøbing anbefaler vi, at du lægger vejen forbi Voderup Klint, Vejsnæs Nakke og Gråsten Nor.

Ved Voderup Klint venter dig et stort naturområde med havudsigt så langt øjet rækker. Området er præget af den sidste istid, hvor store landskabsblokke gled ned langs klinten, så de nu ligner store trappetrin. I dag er der ingen fare for skred, så du kan roligt gøre stop her og bevæge dig rundt til fods på den kæmpestore “trappe”.

Vejsnæs Nakke er ved første øjekast et stort markområde, men der venter en stejl oplevelse. Klinten kan du nemlig bedst se fra strandsiden, og den strækker sig cirka 11 meter op i luften. Udover udsigten kan du se sporene af Sankt Alberts kirke (oprindeligt opført som fæstningsværk). Anlægget formodes at være fra den allertidligste vikingetid i slutningen af 700-tallet, opført som tilflugtsborg for den store handelsplads ved Havsmarken, som lå ved kysten 500 meter mod nord.

I 1300-tallet omdannedes anlægget, idet der blev opført en betydelig kirke på stedet. Fund her udgør bl.a. et antal mønter, der daterer kirkens anvendelsestid fra midten af 1300-tallet og frem til reformationen i 1536. Herefter blev kirken lukket og efterhånden nedbrudt.

På vej videre mod Marstal kommer du forbi Gråsten Nor. Et stort engareal på omkring 3,9 km2, der er levested for sjældne planter. Stierne i området er 8 km lange og tager dig gennem det meste af noret.

Tid

Sæt en hel dag af til turen

Anbefalet transportmiddel

Cykel og til fods. 

Særlige hensyn

Den anbefalede cykeltur er omtrent 35 km lang.