Turforslag: Vild natur, fugleliv og gamle landeveje

Foto: Mikkel Jézéquel

Tag en tur over den smukke Svendborgsundbro til Tåsinge, hvor du finder Fyns største  strandeng Monnet, der har været fredet siden 1983 og derfor har et rigt fugle- og dyreliv. 

Det er en tur på 15 km fra Svendborg, som er rigtig fin på cykel. Her får du et smukt udsyn over øhavet fra broen og en fin tur gennem små landsbyer på Sydtåsinge.

Den store strandeng Monnet er skabt ganske anderledes end det øvrige øhav. Den otte meter høje Vårø Knude var engang en lille selvstændig ø, der fungerede som et slags ’ankerpunkt’ under dannelsen af Monnet. ​​Høj- og lavvande samt storme har aflejret ler og slik samt grus og sand, og efterhånden er vandområdet blevet mere tørt end vådt. Siden har vegetationen yderligere holdt på havvandets indhold af organiske stoffer. Selv i dag æder havet sig ind i Vårø Knude, hvorfra materialerne indgår i den stadige udbygning af Monnet.

Man må færdes overalt langs kysten og på strandengen, dog er der restriktioner i perioden 15. marts – 1. juli pga. fuglenes yngletid. I denne periode, hvor Monnet er lukket, kan man for enden af Søby Strandvej få et fint udsyn over hele området uden at forstyrre dyrelivet.

På vej retur cykler I langs Tåsinges vestkyst gennem Nørreskoven, forbi Ambrosius egen, et 400 år gammelt egetræ, og Valdemars Slot. En skøn cykeltur hvor man kan gøre holdt i den idylliske landsby Troense med mange velholdte bindingsværkshuse og en hyggelig havn.

Trænger I til en lille forfriskning kan I besøge Storms Hjørne, en lokal købmandsforretning drevet af frivillige, hvor der både er kaffe, lokale specialiteter og friskt bagværk. 

Tid

Fra 3 timer

Anbefalet transportmiddel

Cykel eller bil. Den foreslåede rute er omtrent 35 km. Se på kort

Særlige hensyn

Der er et par gode stigninger omkring Bregninge på Tåsinge, som på cykel kan mærkes i benene.