Vitsø set fra Søby Volde. Ærø - Geopark Det Sydfynske Øhav.

Turforslag: Geopark udstilling, natur og udsigt fra fyret

Foto: Søren Skibsted

Besøg Søbygaard og se udstilling om geoparken. Gå en tur rundt på borganlægget fra middelalderen og videre til Vitsø Nor. Slut af med en fantastisk udsigt fra det smukke Skjoldnæs Fyr

Selvom Søbygaard ikke er den største herregård, er den alligevel interessant at besøge. Lige ved indgangen finder du Geopark besøgscentret, der fortæller historien om, hvordan Ærø og Geopark Det Sydfynske Øhav blev til. Du kan se små film og dykke ned i alle Ærøs geospots og andre geopark-interessante områder. Henover sommeren kan du opleve forskellige særudstillinger fra kunstens og kulturhistoriens verden og klassiske koncerter.

Søbygaard er opført omkring 1580, men bygningens nuværende udseende er resultatet af omfattende ændringer i midten af ​​1700-tallet og ​​1800-tallet. I 1991 blev herregården købt af Den Selvejende Institution Søbygaard, som siden har stået for de omfattende renoveringer og genetableringen af ​​voldgraven.

Ved siden af Søbygaard kan man bestige Søby Volde. Et fredet borganlæg fra den tidlige middelalder, der sandsynligvis var en del af en række bakkeborge, som skulle beskytte befolkningen i Det Sydfynske Øhav mod tysk ekspansion og vendernes tilbagevendende angreb. Fund af keramik i området tyder på, at bakkeborgen var i drift i 150-175 år, og at den mistede sin betydning i slutningen af ​​1200-tallet.

Omtrent 1,5 kilometer herfra ligger Vitsø Nor, der er et fantastisk naturområde at besøge. i 1788 lukkede man med en dæmning åbningen på det store nor ud til Østersøen. Formålet var at omdanne til landbrugsland. I 1836 intensiverede man afvandingen og indviede Vitsø pumpemølle, der ved hjælp af en såkaldt arkimedessnegl løftede vandet op over dæmningen. I 1964 nåede landvindingen et højdepunkt med sammenlagt 1,5 km2 land tørlagt. 

I dag er der offentlig adgang til møllen, og området er fredet og noret delvist genoprettet. Grøfter og kanaler er blevet sløjfet, og vandstanden hævet, så ca. halvdelen af området er sø og resten enge.

Når du befinder dig på den nordlige del af Ærø, anbefaler vi at køre helt til nordspidsen. Her kommer du til et af landets smukkeste fyr, Skjoldnæs Fyr, som stadig sender sine blink ud over havet om natten. Lanternen er meget velholdt og fuldstændig intakt fra opførelsen. 

Fyret blev bygget færdigt i 1881 som en 22 meter høj, rund bygning opført i bornholmsk granit. Fra toppen har du en storslået udsigt over Østersøen, Lillebælt og Det Sydfynske Øhav på én og samme tid. Efter mørkets frembrud er toppen af tårnet et yndet stjernekiggerspot. Vær opmærksom på, at om aftenen skal du selv tænde lyset lige inden for fyrets hoveddør. Der er adgang til fyret døgnet rundt mod en beskeden entré. 

Tid

Fra 3 timer

Anbefalet transportmiddel

Cykel eller bus. Der er omtrent 18 km rundt mellem turforslagets destinationer. Der kører bus til Søby, og du kan tage din cykel med.