©  Foto:

Geopark: Valdemars Slot

Valdemars Slot ligger på Tåsinges nordøstlige kyst og er øens eneste herregård.

Slottet ligger helt ned til havet, hvor hovedbygningen, de smukke fløje og pavillonen spejler sig og skaber et unikt herregårdslandskab. Denne store renæssancekonstruktion blev bygget af Christian IV i 1630'erne som erstatning for en gammel bakkeborg (Kærstrup). Terrænet ved kysten er forholdsvis fladt og stiger støt mod øens højeste punkt, Bregninge Kirkebakke på 73,75 m.o.h., kronet af Bregninge Kirke, der er berømt for sin storslåede udsigt.

Selvom militære hensyn stort set blev ignoreret, da slottet blev bygget, ligger det faktisk på spidsen af ​​en lav halvø og er derved beskyttet af vand på tre sider. Samtidig præsenterer Valdemars Slot en umiskendelig og dominerende position ved tilløbet til Svendborg Sund. Dette var en vigtig strategisk position på et tidspunkt, hvor søfart var langt hurtigere og vigtigere end landtrafik.

Bakkefortet Kærstrup er stadig synligt i terrænet 1,75 km sydvest for den nuværende borg. Kærstrup kan spores så langt tilbage som 1298, hvor det var en betydelig befæstning. I dag kan man kun se den fredede hovedvold, men på moderne højdekort kan man tydeligt se de øvrige volde, der er pløjet over: en frontvold, en gårdvold og en ekstra vold.