De 15 første geopark-partnere

De 15 første geopark-partnerskaber er indgået

18.11.2022
Foto: Faaborg-Midtfyn Kommune

Onsdag d. 16. november mødtes en stribe sydfynske virksomheder med sekretariatet bag Geopark Det Sydfynske Øhav i Helios Biograf og Kulturhus for at skyde gang i geoparkens nye partnerskabsprogram.

Geopark Det Sydfynske Øhav aspirerer til at blive UNESCO Global Geopark. En UNESCO Global Geopark omsætter FN’s 17 Verdensmål og UNESCOs værdier til konkret lokal udvikling. Og her er bæredygtighed et kardinalpunkt, som foreløbig 15 lokale virksomheder har sagt ja til at indgå et gensidigt forpligtende partnerskab om. 

”Fra i dag, hvor ansøgningen til UNESCO bliver sendt, går arbejdet med geoparken ind i en ny fase, hvor det i høj grad handler om at få forankret geoparken hos dem, der bor i den, og de lokale virksomheder, der holder til her. Det arbejde er de gode partnerskaber en afgørende del af, og derfor sætter jeg stor pris på, at vi kan byde velkommen til de første virksomheder, der gerne vil være med i alt det, vi skal skabe over de kommende år”, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager, der også er formand for geopark-bestyrelsen. 

Mødet i Helios var et kick off-møde for det nye samarbejde og de 15 nye partnere fik bl.a. overrakt deres officielle Geopark-skilt, som de nu kan montere et synligt sted på deres virksomhed.  En af dem som deltog var Lene Andreasen, Kildegaard Land-& Skovbrug i Millinge: 

”Når nu vores gård ligger midt i det naturlige miljø, syntes jeg, det ville være naturligt for os at være partnere med Geoparken.” fortæller hun.

Lene og hendes mands gård ligger ved foden af Svanninge Bakker, hvor de producerer frilandskød fra egne dyr samt æg og grønt i egne væksthuse. De sælger deres produkter fra deres gårdbutik og leverer til lokale restauranter og butikker. Et af de punkter, som man som partner forpligter sig på, er at arbejde med konkret bæredygtig udvikling i sin virksomhed:

”Vi købte huset for 12 år siden og startede med at lægge jordvarme ind, derefter solceller. Og dyrene får vand fra gårdens egen kilde. Vi er en lille enkeltmands virksomhed – så at være selvforsynende eller bæredygtige er også for vores egen skyld.”

Lene ser frem til at gå ind i partnerskabet og håber at kunne bruge Geopark-samarbejdet i arbejdet med sin egen forretning:

”For os er det fedt at være med til sådan et møde. Jeg kan jo sagtens bruge sparring med både andre som laver fødevarer, men også nogle som har hotel her i nærheden. Vi kan jo hjælpe hinanden lokalt. Og så kan det jo være, vi får nogle ideer sammen. Vores produkter er jo lavet i Geoparken – med tiden tænker jeg, at det kunne være fedt at få et logo på vores produkter. Så kunne man måske få en pose kartofler, hvor der i stedet for at stå Samsø kartofler – så var der et Geopark-logo”.

Listen af geopark-partnere tæller udover Kildegaard Land-& Skovbrug: Hotel Faaborg, Avernakø Landhotel, Brobyværk Kro, Café Dalkilden, Faaborg Pharma, Kimesbjerggaard Vingaard, Knabegaarden, Lindely Naturcamp, Grands Vin, Gorilla Park og Ærø Tours. Derudover er der et par virksomheder, som er på vej gennem godkendelsesprocessen.

Om at være geopark-partner:
Som geopark-partner må man blandt andet bruge Geopark Det Sydfynske Øhavs partnerlogo i sin kommunikation, man kan deltage i arrangementer afholdt af geopark-sekretariatet, og man vil blive tilbudt at deltage i diverse kompetenceudviklingsforløb. Partnerne får en virksomhedspræsentation på geoparkens hjemmeside og ikke mindst får partnere også nye netværksmuligheder på tværs af brancher og geografi.

Til gengæld forpligter partnerne sig på en række punkter. Herunder at arbejde aktivt med bæredygtig udvikling i egen virksomhed, formidle viden om Geopark Det Sydfynske Øhav og distribuere et udvalg af geoparkens informationsmateriale.

Det er ikke muligt for privatpersoner at blive partner, men fremadrettet vil det være muligt at blive geopark-ambassadør. Mere information om dette følger i løbet af 2023

Læs mere om at blive geopark-partner på dette link:

https://www.geoparkoehavet.dk/om-geoparken/partnerskaber