©  Foto:

Geopark: Anglergården Gravendal

Med den stigende velstand fra 1840'erne begyndte bønderne i Angel, mellem Flensborg og Slesvig, at vise deres nye status med trefløjede gårde.

På dansk fik bygningstypen navnet "anglergård" (efter Angel) bestående af en selvstændig hovedbygning flankeret af landbrugsbygninger. Dette indrammede en gårdhave, en cour d´honneur, med en græsplæne eller have i midten ligesom på en herregård, hvor man kunne modtage sine gæster. Og det var netop herregårdene i Holsten, der var inspiration for bønderne i Angel.

Der er flere eksempler på denne type stuehuse på Ærø, der er opført i anden halvdel af 1800-tallet. Den tidligste og mest imponerende anglergård er uden tvivl Gravendal ved Drejet ud mod Marstal, som blev bygget i 1858. Formentlig var det stænderrepræsentanten for Ærø i Slesvig, Jens Clausen Klestrup (1776–1857), der blev inspireret på sine rejser og har formidlet den nye mode inden for stuehusbyggeri til bygherren, sønnen Eli Sophus Klestrup (1813–1876).

Gravendal passer smukt ind i det bølgende israndmorænelandskab med en lang allé fra motorvejen til gården og dens cour d´honneur, der har indikeret rigdom og social status på Ærø siden opførelsen i 1858.