©  Foto:

Geopark: Tranekær Slotsmølle

Man plejede at sige, at Langeland har 15 møller, 15 "bøller" og 15 sogne.

Møllerne var alle vindmøller, fordi vandstrømmene på denne lange og smalle ø var ret små. Seks af møllerne er stadig bevaret. Det gælder blandt andet Slotsmøllen ved Tranekær, som ligger på en lille ’hatteformet bakke’ knapt en km nord for Tranekær gods.

Møllens røde krop og fløjene, der også er rødmalede, viser forbindelsen til herregården, der har samme farve. Forbindelsen mellem gods og mølle var typisk. Godset byggede den nuværende herregårdsmølle i 1846, men før det lå flere ældre møller der.

Tranekær Slotsmølle er en såkaldt hollandsk vindmølle, som er en mølle, hvor mølletoppen med vingerne kan drejes efter vindens retning. I den ældre type vindmøller, kaldet postmøller, skulle hele huset på møllen roteres, hvilket satte en begrænsning på møllernes størrelse. Den nederste del af møllen med gennemkørsel til vogne er bygget af murværk, mens den øverste del af møllen er opført af træ og beklædt med tagsten i træ.

Driften af ​​Tranekær Slotsmølle stoppede efter Anden Verdenskrig og møllen begyndte at forfalde. Møllen ejes og drives i dag af et møllelaug, og efter flere renoveringer fremstår møllen velholdt og igen i stand til at male korn ved hjælp af vindkraft.

Publikum kan bese hele møllen indvendig, og i magasinbygningen findes en udstilling om mølleriets historie på Langeland. Læs mere på møllens egen hjemmeside.