©  Foto:

Geopark: Kaleko Vandmølle

En af Danmarks ældste vandmøller til formaling af korn, der nu fungerer som museum.

Blot få km øst for Faaborg ligger en lille landsby kaldet Kaleko. Her finder du en af ​​de ældste vandmøller i Danmark til formaling af korn, og formalingen går helt tilbage til middelalderen. I 1600-tallet kom møllen i herregården Holstenshus' eje, og de ældste dele af møllen går tilbage til denne periode. Disse dele er delvist placeret under gårdens niveau.

Tidligere modtog Kaleko Mølle vand fra Rislebækken samt to kilder, der alle løb ind i en meget stor mølledam. Møllen modtager i dag kun vand fra Rislebækken, som samles i en lille mølledam, så vandet kan løbe nogle timer i rende og ud over de to overskudte hjul. Hvert af hjulene driver en kværn med en "bunddrivaksel". Næsten alle vandmøller blev konstrueret på denne måde i 1700-tallet, men med opfindelsen af ​​"stjernehjulet", som muliggjorde fordelingen af ​​drivkraften til flere kværne og fræsemaskiner, blev denne nye metode udbredt i første halvdel af 1800-tallet og stort set alle vandmøller og vindmøller brugte det - bare ikke Kaleko.

Driften af ​​møllen ophørte i 1912, og i 1917 blev Kaleko Vandmølle åbnet som møllemuseum. Møllen ejes i dag af Faaborg Museumsforening og drives af frivillige med tilknytning til Øhavsmuseet i Faaborg.

I Rislebækken ådal øst for vandmøllen findes nogle forekomster af postglacial kalktuf, der når en maksimal tykkelse på 5 m. Dele af disse forekomster er blevet brugt af lokalbefolkningen til landbrugsformål.

Læs mere om møllen og find åbningstider her