©  Foto:

Geopark: Langelandsfortet

Et unikt eksempel fra nyere tid på landskab, natur og strategiske overvejelser samlet i én enhed.

Den Kolde Krig kom for alvor til Det Sydfynske Øhav, da Langeland blev hjemsted for et af to dedikerede danske krigsbyggerier, der blev bygget i begyndelsen af ​​1950'erne. Danmarks vigtige strategiske position blev endnu en gang tydelig og viste sig i opførelsen af ​​et stort fort, en radarstation og en observationspost på Sydlangeland, der havde til opgave at lede efter fjender fra øst.

Gletsjerlandskabet blev fuldt udnyttet, og bunkere blev placeret i mange af de fine ’hatteformede bakker’, fx ved Fakkebjerg, hvorfra man så kunne følge fjenden i Østersøen. Kort efter etableringen og ibrugtagningen af ​​fortet begyndte forsvaret og den lokale skovfoged at anlægge det store militære område.

Fem udvalgte områder på i alt 0,5 km2 fik en særlig camouflagebeplantning bestående af eg, el og poppel. Når fjenden ville angribe, skulle det være svært både fra luften eller jorden at identificere de militære konstruktioner for de angribende styrker. Dermed blev udseendet af det nøgne langelandske landskab ændret, så det opslugte militærets tilstedeværelse.

Fortet var aktivt fra 1953 til 1993, og i 1997 blev det omdannet til et af de første koldkrigsmuseer i Europa. I dag kan du besøge museet og f.eks. opleve den særlige stemning i ubåden ”Springeren”, gå ombord på minestrygeren ”Askø”, se en sektion af Berlinmureren og stå ansigt til ansigt med det legendariske kampfly MiG-23.

Læs mere og se åbningstider på museets egen hjemmeside.