Den danske delegation i marrakechs sept 2023

Geopark Det Sydfynske Øhav er nu officielt nomineret til at blive UNESCO Global Geopark

8.9.2023
Forfatter: Kristian Thane Pfeil Rasmussen
Foto: GGN

The Global Geopark Council har på deres årlige kongres i Marokko nomineret Geopark Det Sydfynske Øhav til UNESCO om at blive udnævnt til UNESCO Global Geopark.

42 delegerede fra 15 medlemslande i UNESCO Global Geoparks Council har offentliggjort listen over 16 aspirerende geoparker, som i år er blevet evalueret, og som rådet anbefaler UNESCO Executive Board at udnævne på deres forårsmøde i 2024. Geopark Det Sydfynske Øhav er én af de 16. Nyheden kommer fra UNESCO Global Geoparks Networks konference i Marrakech, Marokko, hvor geoparkens geolog Line Bruun Nicolaisen og sekretariatsleder Rasmus Elmquist Casper deltager denne uge sammen med danske kollegaer fra UNESCO Global Geopark Odsherred og UNESCO Global Geopark Vestjylland.

”Vi er lidt lykkelige i geoparkens sekretariat i dag.” skriver Rasmus Elmquist Casper i en besked fra Marrakech, ”Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om en udnævnelse endnu, men det er et helt afgørende skridt på vejen mod at få vores område UNESCO-udpeget”.

Nomineringen kommer på baggrund af et stort etableringsarbejde og en 475 siders ansøgning fra Geopark Det Sydfynske Øhav som blev indsendt november 2022. Ansøgningen blev i juni 2023 opfulgt af en evaluering, hvor to evaluatorer fra UNESCO ved selvsyn besigtigede Geopark Det Sydfynske Øhav på en 4 dages rundtur i de fire Sydfynske kommuner bag Geoparken: Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Ærø og Langeland. Her fløj de bl.a. i propelfly over øhavet, kørte mountainbike i Svanninge Bakker, hørte om fremtidens havn i Svendborg, oplevede maritim kultur i Marstal, vandrede ved Ristinge Klint og meget mere.

Global Geopark Council indstiller de anbefalede geoparker til UNESCO i december, hvorefter der er høringsperiode blandt UNESCOs medlemsstater indtil ”The UNESCO Executive Board Spring Meeting” i marts eller april 2024. Herefter vil The UNESCO Executive Board melde ud, hvem af de 16 geoparker, der officielt vil blive udpeget til UNESCO Global Geopark.

 

Nyheden er allerede delt på UNESCOs egen hjemmeside, hvor man også kan læse om de 15 andre nominerede og også mere om den kommende proces:

https://www.unesco.org/en/articles/unesco-global-geoparks-council-proposes-16-new-geoparks-endorsement

 

Forsamlingen af Global Geopark Council

Foto:UNESCO