©  Foto:

Øhavsstien: 11 km - Dageløkke - Lohals

Øhavsstien mellem Dageløkke og Lohals er smuk vandring lige på kysten. Her er fantastisk udsigt til Fyn og havet er konstant nærværende. Lohals er en hyggelig havneby skøn atmosfære, hvor du kan nyde solnedgangen over et godt måltid mad.

Kystnær vandring

På Øhavsstien helt mod nord på Langeland bevæger du dig på kanten mellem land og hav. Her er åben udsigt til Fyn og man har også her følelsen af havets betydning for øboerne gennem tiden.

Rester fra stenalderen

Lige syd for Stoense Havn går Øhavsstien langs et smalt vådområde. Ved dette område har man fundet en køkkenmødding fra sidste del af jægerstenalderen (ertebøllekulturen). En køkkenmødding fra den tid er affaldet fra en boplads, som lå her for 6.000-7.000 år siden. Affaldet bestod dengang af skaller fra østers og huse fra strandsnegle, som stenalderfolket samlede og spiste her. Der er også fundet trækul, rester af keramik og ødelagte flintredskaber i møddingen, hvilket fortæller, at her har boet mennesker.

Stoense Havn

Selvom det hedder Stoense Havn er her ikke en havn med anløbsbro. Ordet "havn" stammer fra vikingetiden, som betød et sted hvor man i roligt vand kunne sejle sit skib ind for at laste eller losse. Det var små skibe, som man kunne lægge helt ind til kysten. Stedets rolige vand skyldes den grund (Rødgrund) i havet ud for, hvor vandet kun er 2-3 meter dybt, som dæmper bølgerne.

Der er dejligt at bade ved stranden ved Stoense Havn.

Sommerhuse og ferieliv

Langs kysten ved Stoense kommer Øhavsstien forbi et sommerhusområde.

Fred, ro og rekreation har overtaget Lohals, der førhen var en driftig søfarts-, færge- og fiskeriby. Nordlangeland og især Lohals har gennem tiden været være badeby med mange feriegæster fra især Sjælland. Dampskibe lagde til i havnen, og byen tiltrak omkring år 1900 mange badegæster og turister, der tog ophold på badehotellerne og sommerpensionaterne. Færgen Lohals-Korsør gav sommerliv. Med Storebæltsbroens åbning lukkede færgeruten i 1998. Men der er fortsat mange, der finder vej til sommerhusområderne nord for Lohals, hvor ferielivet stadig nydes den dag i dag.

Her er ny udvikling i gang med et aktivt kystliv.

SHORES Langeland

På Langeland arbejder vi med projektet SHORES Langeland. Langeland er mest kendt for særdeles attraktivt lystfiskeri, men kysterne på øen og det lavvandede øhav er også meget velegnede til aktiviteter som kajak, SUP, surf og sejlads, ligesom vi har mange der kommer hertil for at dyrke UV-jagt og dykke på vores mange vrag. Spodsbjerg er meget kendt og benyttet af lystfiskere som kommer langvejs fra - også langt nedefra Europa - for at fiske her, ofte er havnen tæt pakket med biler og bådtrailere. Men også dykkere tager ud herfra for at udforske de mange vrag, som ligger ude i bæltet ud for Langelands kyst.

Vestre Stigtehave og de sorte egern

Havnen og havet er udgangspunkt for Lohals udvikling gennem tiden. Men også de bynære skove havde betydning, da de forsynede Lohals med træ, som blev brugt til både og til udskibning.
Nordstranden 500 meter nord for byen er en skøn badestrand med frit udsyn til Storebæltsbroen. Her finder du også Vestre Stigtehave, en smuk, urskovslignende skov med smukt kig til havet og en fin shelterplads.
På Langeland kaldes skove ofte for ”haver”. Skovene på Nordlangeland var engang ejet af kirken; Fyns Stifts Haver ændrede sig over tid til Stiftets Haver, og i dag er navnet: Stigtehaverne.

I de nordlangelandske skove har der siden 2012 været sorte egern. Langeland har i mange år ikke haft en bestand af egern og var derfor et oplagt sted at udsætte sorte egern i et forsøg på at bevare en dansk bestand. Andre steder i Danmark lever de røde og de sorte egern i samme områder og vil derfor på sigt blande sig og de sorte egern vil forsvinde. Men den isolerede bestand af sorte egern på Nordlangeland trives og sørger for artens overlevelse.

Praktisk at vide
Overnatning:
I Lohals finder du campingplads og B&B


Indkøb:
Spisesteder:
Dageløkke, hvor du i sommerperioden kan tanke op med is
Lohals, hvor du kan nyde gourmet og cafémad, is og kaffe

I Lohals finder du også Dagli'Brugsen og en lækker lokal bager.