Lyø Broderierne
Måske har du hørt om Lyø broderierne?
Broderierne blev syet på øen op igennem 1800-tallet, og de er kendt for at være blandt top-3 af de historiske broderier i Danmark.
Sommeren over vises en lille udstilling med de traditionelle Lyø broderier fra en privat samling i ”Annas Havehus” på Søndenvej 15.
Hvis I har en særlig interesse og er en gruppe på min. 4 personer, kan der arrangeres en mere omfattende fremvisning og oplæg om broderierne.
Kontakt Sabina, gerne i god tid, og helst på mail: sabina.stoltz@gmail.com, eller på mobil: 2232 6768, så der kan aftales nærmere.
Lyø broderiernes historie:
Broderierne blev syet af piger og unge kvinder på de større gårde på Lyø – sommetider hjulpet af dygtige sypiger og syersker på øen.
De tidligste tekstiler med broderier blev lavet allerede i slutningen af 1700-tallet, men den periode, hvor flest blev fremstillet, er i årene 1850-1900.
De blev primært syet i blå og røde farver, men der ses også andre farver brugt i detaljer. De farver broderierne har i dag, er ofte ikke de oprindelige, da farverne med tiden er blevet bleget.
Selve syningerne er af høj teknisk kunnen, kvalitet og variation.
Motiverne er ofte blomster, enten i krans eller buket. Andre populære motiver relaterer sig til Kristendommen og går langt tilbage i historien, som Klokketræet, Påfuglen og den 8-takkede stjerne.
De fine tekstiler er gået i arv i generationer, og sommetider kan man se, at de er blevet omforandret og genbrugt af den næste generation.
I dag har mange Lyø-familier stadig slægtens broderier og tekstiler påpasseligt gemt i en dragkiste eller kommode.
I begyndelsen af 1960’erne var en gruppe damer på øen sammen om at brodere en ny alterdug til kirken med motiver og farver fra de traditionelle Lyø broderier.
Og dette inspirerede i vinteren 2019/2020 at broderi-traditionen endnu engang blev genoptaget, da kvinder med tilknytning til Lyø blev inspireret af alterdugen (og af en anden gammel Lyø tradition, hvor man som kirkegænger kan have sin egen personlige pude liggende i kirken) til at lave en samling kirkepuder med de traditionelle Lyø broderier.
Alterdugen og kirkepuderne kan nu ses i Lyø kirke.