Geopark-ansøgning fra Geopark Det Sydfynske Øhav til UNESCO NOV 2022

Geopark-ansøgning er klar til UNESCO

8.11.2022
Foto: Geopark Det Sydfynske Øhav

Geopark Det Sydfynske Øhav er et stort skridt nærmere at blive udnævnt som Danmarks tredje UNESCO Global Geopark. Tirsdag d. 8. nov. 2022 blev den 475 siders ansøgning underskrevet af de fire sydfynske borgmestre.

Med afsendelsen af ansøgningen til UNESCO kulminerer et stort forberedelses- og etableringsarbejde, som blev påbegyndt i 2018, hvor Geopark Det Sydfynske Øhav blev officielt etableret. Fageksperter fra de fire sydfynske kommuner og kulturinstitutioner, men også nationale geologiske eksperter, har bidraget til at sikre ansøgningens faglige niveau. Ansøgningen, der består af en hovedansøgning og seks annekser, vil i sommeren 2023 blive vurderet, når et hold af evaluatorer fra UNESCO kommer til geoparken for ved selvsyn at afgøre om Geopark Det Sydfynske Øhav lever op til kriterierne på tværs af geoparkens lokaliteter og aktiviteter.  

”Det er fantastisk, at vi nu er klar til at sende den færdige geopark-ansøgning afsted til UNESCO i Paris, og vi glæder os til at vise vores geopark frem for de evaluatorer, der til sommer kommer på besøg og skal vurdere geoparken i sin helhed. En udnævnelse som Danmarks tredje UNESCO Global Geopark vil få kæmpe betydning for de fire sydfynske kommuner”, udtaler formand for bestyrelsen for Geopark Det Sydfynske Øhav, borgmester i Faaborg-Midtfyn kommune, Hans Stavnsager.

Om processen siger leder af geopark-sekretariatet, Rasmus Elmquist Casper:
”Det har været et kæmpe arbejde at skrive ansøgningen, og det er selvfølgelig i den grad en forløsning, at den nu ligger klar. Processen, hvor i alt 37 skribenter på tværs af medarbejdere i kommunerne, museerne og eksterne eksperter har bidraget til ansøgningen, har samtidig medvirket til en bred forankring, og vi oplever i dag stor opbakning til geopark arbejdet. Det betyder rigtig meget her i sekretariatet.”

Ansøgningen blev officielt underskrevet af de fire sydfynske borgmestre tirsdag d. 8. november ved en ceremoni i SIMACS mødelokale med udsigt over Svendborg Havn og blik til Det Sydfynske Øhav.

UNESCO GLOBAL GEOPARK er et program under FN som udpeger områder med en unik geologi af international værdi, som har præget og præger områdets natur og menneskets livsvilkår, herunder bosætning, produktion af fødevarer og kultur. Som UNESCO Global Geopark bliver man en del af et globalt netværk bestående af 177 geoparker i 47 lande.

Læs mere om Geopark Det Sydfynske Øhav som UNESCO Global Geopark