©  Foto:

Vragdyk: M1108 / Dr. Eichelbaum - Det nordlige Langelandsbælt

Den 13. april 1940 møder skibet sin skæbne, og hviler i dag det på bunden af Langelandsbæltet som et rigtig flot og intakt vrag, der bliver dykket meget på.

Vragtype
Armeret Fisketrawler. Bygget i Tyskland i 1937 som en fisketrawler.
Længde: 53 m.
Bredde: 8 m.
Nationalitet: Tysk.

Dybde: Fra 23 til 27 meter.
Seværdigheder: Hele skibet.

Sikkerhed
Der skal altid føres A-flag ved dykning, ligesom der skal være bådfører om bord når der dykkes.

Sigt: Som regel ok.
Strøm: Fra 0 til 3 knob.

Fotomuligheder
Stævnen, overbygningen, davider, m.m.

Om M1108 / Dr. Eichelbaum
M1108 starter sin tilværelse som en dampfisketrawler, der skal skaffe føde til en nation på randen af krig. Skibet bliver bygget og søsat i Hamborg i 1937 med kendingstegnet HH 223 og navnet Dr. Eichelbaum. Den 22. september 1939 bliver skibet indrulleret i den tyske Kriegsmarines 11. minerydningsflotille som hjælpeminestryger og forpostbåd, og får nummeret M1108.

Den 13. april 1940 møder skibet sin skæbne, da det bliver påsejlet af De Forende Kulimportørers dampskib, S/S Scandia. M1108 synker hurtigt, men det lykkes det meste af besætningen at forlade skibet i tide, på nær en sømand der omkommer. I dag hviler det på bunden af Langelandsbæltet, og er et af de vrag, som der bliver dykket meget på, da det er et rigtig flot og intakt vrag.

Vraget står næsten lodret op og ned på bunden, hvilket gør det let at orientere sig. Man kan starte dykket i begge ender, men et besøg i stævnen er for førstegangs besøgende det rigtige sted at starte. Her kan man i god sigt let få et overblik over skibets forreste del.

Gelænderet foran bakken er rimelig intakt, og når man har set sig om her, svømmer man hen over fordækket og til lugerne der fører til lastrummet. Man kan også penetrere lastrummet, men gør kun dette hvis du har rutinen, udstyret og uddannelsen. Vraget har krævet et dødsfald og derfor er der en mindeplade på vraget, over dykkeren som omkom her.

Styrehuset som i dag er delvist ødelagt kan let penetreres, og er absolut et besøg værd, selvom det er rippet for alt. Det er begroet både ude og inde med masser af sønelliker, søpunge og andre polypdyr. Overbygningen bag den er også et flot område, og her kan man se daviden, som stadig hænger der uden sin redningsbåd.

Læs mere om sikkerhed

 

(lat)55.097150N55°05.829'
(long)11.041020E11°02.461'
 ddd.ddddd°hddd°mm.mmm'