©  Foto:

Gåtur: Ristinge klint og halvøen rundt

En smuk gåtur på enten 6 km eller 9,5 km i et interessant geologisk område med en storslået udsigt over Østersøen og Marstal.

Det kan du opleve på din tur:

 

Ristinge halvøen og klinten

Ristinge Halvøen danner den vestlige spids af Langeland. På sydkysten finder du den imponerende klint som mod vest flader ud i Ristinge hale med lave enge og strandsøer.

Der er flere muligheder for rundture på Halvøen, som kan gøres kortere eller længere på forskellige vis. Her foreslår vi to rundture på henholdsvis 6 km og 9,5 km.

 

Gåtur 6 km – Ristinge halvøen rundt med udsigt over Det Sydfynske Øhav

“Oehlenschlagers

Turen begynder og slutter ved P-pladsen ved Ristinge Strand og er præget af smukke udsigter over det Sydfynske Øhav.

Fra parkeringspladsen ser du den stejle klint rejse sig mod vest. Følg sporet langs kysten og op over klinten.
Stien bugter sig langs kanten af klinten og stiger og falder med klintens fordybninger. Nogle steder afgrænses stien af tæt slåenkrat som danner en bugtet mur hvor man er i læ for vinden.

Stien fortsætter op til toppen af klinten (ca. 30 meter over havets overflade) hvor du finder Ristingedyssen. Dyssen er et fritstående dyssekammer med fire høje bæresten og en kuplet dæksten. Nyd især udsigten til Marstal og det rige fugleliv i Østersøen.

Fortsæt langs kanten af klinten ud mod Ristinge hale. Her bliver klinten lavere og lavere for til sidst at flade ud i Halen.

Gå evt. en tur ud på halen og nyd det flade landskab med strandenge og et rigt fugleliv.
Ristinge hale er dannet af sand og sten fra Ristinge klint og vokser hele tiden, efterhånden som mere og mere sand aflejres.

Mod vest finder du Storeholm som strækker sig over mod Ærø. Man kan vandre i vandet over til Storeholm, men af hensyn til det rige fugleliv er dette ikke tilladt i perioden fra 1. marts til 15. juli.

Fra Halen er der godt 2 km til landsbyen Ristinge og herfra er der en lille kilometer til parkeringspladsen.

 

Gåtur 9,5 km – Ristinge halvøen rundt og et smut ind i Ristinge Nor

“Oehlenschlagers

Vil du gerne gå en lidt længere tur kan du starte din tur lidt længere væk fra klinten nemlig på P-pladsen ved Bjørnhøj Strand. Her får du en lidt længere gåtur langs med stranden og kan se den fulde udstrækning af klinten i horisonten.

Fra P-pladsen følger du stien hen over forstranden og ned på stranden. Går ind i landet ved den forladte badepension Havblik og følger stien på toppen af Ristinge klint som beskrevet ved turen på 6 km.

Fortsæt til halvøens vestlige spids og tag evt. en afstikker ud på selve halen.

Fortsæt ad grusvejen mod øst og tag den offentlige sti rundt langs digerne på den nordlige kyst.
Kryds Ristingevej og gå ind omkring Ristinge Nor. Læg mærke til de mange afvandingsgrøfter, som har tørlagt noret. Følg de græsklædte stier retur til p-pladsen.

 

En del af Geopark Det Sydfynske Øhav

Ristinge Klint er et af de tre særlige Geosites i Geopark Det Sydfynske Øhav. 

Geopark Det Sydfynske Øhav bruger områdets særegne geologiske dannelseshistorie, natur og kulturhistorie til at skabe fælles identitet og rammer for bæredygtig udvikling. Det Sydfynske Øhav udgør et oversvømmet istidslandskab i international særklasse. På Langeland finder du det internationalt anerkendte geosite Ristinge Klint, der ligesom vores hatbakker er et unikt fænomen.

Geopark Det Sydfynske Øhav er fortællingen om den dramatiske havstigning omkring Sydfyn og øerne i forlængelse af den sidste istid for over 11.000 år siden. Havstigningen skabte Øhavets 55 øer og holme, og den særlige natur, der siden har været forudsætningen for hele områdets eksistens og for de utallige muligheder for naturoplevelser og aktiviteter under åben himmel. Se mere på www.geoparkdetsydfynskeohav.dk