©  Foto:

Bagenbjerg Mølle

Bagenbjerg mølle er udadtil nyrestaureret og smukt vedligeholdt, mens det indre stadig er ved at blive restaureret.

Bagenbjerg mølle er privatejet og har kun åben for grupper efter aftale.

Historie

Møllen blev bygget på dette sted helt tilbage i 1860. Den var af middelstørrelse med et vindfang på kun 30 alen, og oprindelig havde møllen sejl og krøjlen var manuel. Oprindelig var den indadskrånende del af møllen bygget af bjælker, som var tækket med rør, hvilket man senere har erstattet med brædder og tagpap. Omkring 1960 da møllen havde brug for en noget bekostelig reparation, droppede man at bruge vindkraften og gik over til at benytte elektricitet.    

Bagenbjerg mølle var den sidste af de langelandske møller som stadig blev brugt til sit oprindelige formål. Helt frem til 1981 blev der drevet mølleri her.

En ny ejer overtog Bagenbjerg mølle i 1982 ved lidt af et tilfælde. Efter en udstilling på rådhuset i Langeland, overhørte Ole Petersen at møllen var til salg og den kunne købes billigt. Siden overtagelsen har den ny ejer lavet flere restaureringer af møllen, og den fik bl.a. en ny hat i 2009.

I 2021 modtog ejeren præmiering for ”mange års grundig og kærlig restaurering og vedligeholdelse” fra Langeland Kommune og Bevaringsforeningen for Langeland og Strynø.

Møllen er privatejet og kan kun ses fra afstand.

Møllen vises gerne frem og en god historie fortælles, men kun efter aftale.